„Kdo chce být prv­ní, ať je ze všech po­sled­ní a slu­žeb­ní­kem všech.“

8. 9. 2021 16:18
Rubrika: Nezařazené | Štítky: Slovo života na září

„Kdo chce být prv­ní, ať je ze všech po­sled­ní a slu­žeb­ní­kem všech.“ (Mk 9,35)

Na ces­tě s Je­ží­šem do Ka­far­naa se učed­ní­ci mezi se­bou živě do­ha­du­jí. Když se jich však Je­žíš ze­ptá, o čem se přou, ne­ma­jí od­va­hu od­po­vě­dět. Mož­ná pro­to, že se tro­chu sty­dí: sna­ži­li se totiž ur­čit, kdo je mezi nimi nej­vět­ší.
Je­žíš už víc­krát mlu­vil o svém ta­jem­ném se­tká­ní s utr­pe­ním, ale pro Pet­ra a ostat­ní učed­ní­ky je pří­liš těž­ké to po­cho­pit a při­jmout. Te­pr­ve po Je­ží­šo­vě smr­ti a zmrtvýchvstá­ní ob­je­ví, kým sku­teč­ně je: Bo­žím Sy­nem, kte­rý z lás­ky dává ži­vot.
Aby jim Je­žíš po­mohl být sku­teč­ně jeho učed­ní­ky, sed­ne si, za­vo­lá si je k sobě a od­ha­lí pra­vou po­va­hu „evan­gel­ní­ho pr­ven­ství“:

„Kdo chce být prv­ní, ať je ze všech po­sled­ní a slu­žeb­ní­kem všech.“

Na­vzdo­ry sla­bos­tem a stra­chu učed­ní­ků má v ně Je­žíš dů­vě­ru a po­vo­lá­vá je, aby ho ná­sle­do­va­li a sdí­le­li s ním jeho po­slá­ní: slou­žit všem. Na mysl se vra­cí na­bá­dá­ní apoš­to­la Pav­la fi­lip­ským křes­ťa­nům: „Nic ne­dě­lej­te z haš­te­ři­vos­ti nebo tou­hy po prázd­né slá­vě, ale z po­ko­ry ať kaž­dý z vás po­klá­dá dru­hé­ho za lep­ší­ho, než je sám. Ni­kdo z vás ať ne­hle­dí je­nom na vlast­ní pro­spěch, ale i na pro­spěch dru­hých. Měj­te v sobě to smýš­le­ní, jaké měl Kris­tus Je­žíš.“(1) Slou­žit máme ne jako ot­ro­ci, kte­ří jsou ke své prá­ci nu­ce­ni, ale jako svo­bod­ní lidé, kte­ří vel­ko­ry­se na­bí­ze­jí svo­je schop­nos­ti a síly, kte­ří se činí ve pro­spěch ne jed­né sku­pi­ny, ně­ja­ké čás­ti, ale všech, kte­ří je­jich po­moc po­tře­bu­jí, bez vý­ji­mek a bez před­sud­ků.
I my jsme dnes po­vo­lá­ni k tomu mít mysl i srd­ce ote­vře­né, abychom vi­dě­li po­tře­by dru­hých a sta­ra­li se o ně, abychom ak­tiv­ně na­va­zo­va­li au­ten­tic­ké lid­ské vzta­hy, aby naše schop­nos­ti při­spě­ly ke spo­leč­né­mu dob­ru, abychom kaž­dý den zno­vu za­čí­na­li na­vzdo­ry svým pá­dům. Je to vý­zva k tomu, abychom ne­u­si­lo­va­li o před­ní mís­ta, ale při­spí­va­li ke spo­leč­né ces­tě k uni­ver­zál­ní­mu bra­tr­ství jako je­di­né mož­né bu­douc­nos­ti.

„Kdo chce být prv­ní, ať je ze všech po­sled­ní a slu­žeb­ní­kem všech.“

Když Chi­a­ra Lu­bi­cho­vá ko­men­to­va­la tato Je­ží­šo­va slo­va, na­vrh­la, jak je uvést v kon­krét­ní skut­ky: „Zvol­me si spo­lu s Je­ží­šem po­sled­ní mís­to v ne­sčet­ných pří­le­ži­tos­tech, kte­ré nám na­bí­zí kaž­do­den­ní ži­vot. Byl nám svě­řen dů­le­ži­tý úkol? Ne­mys­le­me si, že jsme ,ně­kdo‘, ne­do­přejme pro­stor pýše a na­myš­le­nos­ti. Pa­ma­tuj­me na to, že nej­dů­le­ži­těj­ší je mi­lo­vat bliž­ní­ho. Vy­u­žijme nové si­tu­a­ce k ješ­tě lep­ší služ­bě bliž­ní­mu a ne­za­po­meň­me se sta­rat i o zdán­li­vé drob­nos­ti, osob­ní vzta­hy, drob­né den­ní po­vin­nos­ti, po­moc ro­di­čům, po­koj a sou­lad v ro­di­ně, vý­cho­vu dětí… Ano, ať se sta­ne co­ko­li, pa­ma­tuj­me si, že křes­ťan­ství zna­me­ná mi­lo­vat, a to pře­de­vším ty nej­po­sled­něj­ší. Když bu­de­me tak­to žít, bude náš ži­vot ne­u­stá­lým bu­do­vá­ním Bo­ží­ho krá­lov­ství na zemi, a k to­mu­to úsi­lí Je­žíš při­slí­bil všech­no ostat­ní jako pří­da­vek – zdra­ví, jmě­ní, hoj­nost vše­ho…, co máme roz­dá­vat dru­hým a stá­vat se tak ruka­ma Boží pro­zře­tel­nos­ti pro mno­hé.“(2)

„Kdo chce být prv­ní, ať je ze všech po­sled­ní a slu­žeb­ní­kem všech.“

Ochra­na spo­leč­né­ho do­mo­va je zvláš­tě ak­tu­ál­ní služ­bou obec­né­mu dob­ru, kte­rou mů­že­me sdí­let s mno­ha lid­mi na svě­tě a kte­rá je už léta sil­ným té­ma­tem spo­leč­né­ho křes­ťan­ské­ho svě­dec­tví. Při­po­meň­me zejmé­na, že ve stá­le ros­tou­cím po­čtu církví za­čí­ná i le­tos mě­síc září sla­ve­ním Svě­to­vé­ho dne mod­li­teb za péči o stvo­ře­ní a celý mě­síc až do 4. říj­na je Do­bou stvo­ře­ní.
Ko­mu­ni­ta v Tai­zé při jed­né z těch­to pří­le­ži­tos­tí na­bíd­la tuto mod­lit­bu: „Bože lásky, zatímco zůstáváme ve tvé přítomnosti, učiň, ať dokážeme zachytit nekonečnou krásu toho, co jsi stvořil, všeho, co pochází od tebe, z tvého nevyčerpatelného soucitu. Kéž věnujeme více pozornosti druhým a celému stvoření. Uč nás odhalovat hodnotu všeho a učiň nás nositeli pokoje v lidské rodině.“(3)

Letizia Magri

 

Zobrazeno 436×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio